Bestil for 200 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Den magiske juletid i Etiopien

07. December, 2020

Den magiske juletid i Etiopien - Impact Roasters

I Etiopien minder jul - også kaldet Genna - om en stor festival, hvor folk kommer klædt i deres fineste tøj. De samles på gaden for at fejre begivenheden sammen. Det smukke højland begynder først at komme i feststemning i januar, da juledag for de fleste etiopiere starter d. 7. januar.

Etiopiens religiøse landskab har stor diversitet. Alle Abrahams religioner, som kristendom, islam og jødedom, er blevet praktiseret i århundreder. Derudover bliver der også praktiseret kristendom i mange former, såsom den etiopiske ortodokse, pentay, romersk-katolske osv. I nutiden fejres hovedlandsets juleaktiviteter i centrum af lokale etiopiske ortodokse kirker.

Julestemning

Julekendetegn, der er velkendte i mange vestlige lande, såsom juletræer, julemanden eller gaver, er ikke traditionelt en del af Etiopiens julekultur. Fokuset er snarere på samfundet og de åndelige aspekter af fejringen.

Visningen af ​​kvinder klædt i hvide traditionel kjoler, børn iført kroner og fine klæder, voksne iført traditionelt tøj, kaldet Shamma, og præster i deres røde og hvide klæder hører til landets festlige stemning. Folk synger og beder til sent på aftenen. 

Traditionel mad

Som alle andre steder er mad en vigtig del af julen i Etiopien. En af de mest traditionelle juleretter er en tyk krydret gryderet med kylling og hele kogte æg. Det er også populært at spise et nyt dræbt lam sammen med Injera - det traditionelle syrgærede fladbrød lavet af teff. Med hensyn til mere søde retter, ses de sjælendt på det etiopiske bord. Tilgengæld er traditionelt etiopisk honningbrød, kaldet Defo Dabo, og sød honningvin, kaldet Tej, ganske populære under forskellige fester, herunder også jul.

Det er også svært at forestille sig jul uden den berømte etiopiske kaffeceremoni, da kaffe har været en integreret del af den etiopiske kultur og hverdag i århundreder. Etiopiske kaffeceremonier dateres tilbage til for over tusind år siden og udføres til forskellige lejligheder, herunder julefester. Det er et symbol på den åndelige transformation, og at man bliver velsignet, når man er færdig med at drikke den sidste kaffe-runde. På denne måde laver man symbolske julevelsignelser, som deles med familie og naboer.  

Som overalt er jul i Etiopien trods alt en tid hvor familier samles, spiser og nyder tiden sammen.


Også i Impact-historier

Gør etiopisk kaffebehandling mere bæredygtig - Impact Roasters
Gør den etiopiske kaffeprocess mere bæredygtig

November 18, 2021

Læs

En hurtig introduktion til Aeropress - Impact Roasters
En hurtig introduktion til Aeropress

November 11, 2021

Læs

Hvad du har brug for at vide om Guji -kaffe - Impact Roasters
Hvad du har brug for at vide om kaffe fra Guji

Oktober 13, 2021

Læs