Oktober 13, 2021
Etiopien har de fleste varianter af vild Arabica, og af en meget simpel grund: det menes at være fødestedet for al kaffe, hjertet og sjælen i kaffe Arabica. Kaffeplanten har vokset der i hundreder og hundreder af år og forbrugt af mennesker i lige så mange år.
Dette er vigtigt, fordi det betyder, at der er en bred vifte af smagsprofiler blandt etiopiske kaffer. Landet har syv hovedkaffeproducerende regioner, hvorefter kafferne er opkaldt: Harrar, Sidamo, Yirgacheffe, Limu, Lekempt, Jimma og Guji. Og hver enkelt kop har en bestemt kopprofil, takket være de forskellige landskaber og miljøer, der påvirker kaffen, når den vokser. Vi talte meget om dette i artiklen , hvor vi udforskede etiopiske regioner og kaffens oprindelse.
Guji-regionen i det sydlige Etiopien
Begge vores nye kaffer kommer fra Guji-zonen - en del af Oromia-regionen - i den sydlige del af Etiopien. Bønnerne dyrkes i et skovjunglemiljø med en højde på 1.500-2.350 meter over havets overflade, hvilket giver bønnerne masser af smag.
Regionen Guji er opkaldt efter en stamme af Oromo-folket, der har strejfet rundt i bjergene i tusinder af år. Det ligger ved siden af de to andre kendte kafferegioner opkaldt efter Sidama og Yirgacheeffe. Faktisk er Sidama-regionen, hvor Impact Roasters grundlægger Daniel kommer fra, og hvor han voksede op. Du kan prøve kaffe fra disse regioner i vores risterier, da vi har dem som Worke- , Saba- , Beza- og Nehi -kaffe.
Interessant nok plejede Guji at være en del af Sidama-regionen før. Siden 2002 har de dog adskilt og dannet Guji-zonen. Lige siden har Guji-området været i fremmarch som en af de største kaffeproducerende zoner i verden, der lever op til etiopisk kaffes ry. Selvom Guji-kaffe er geografisk tæt på Sidama, smager de intet som hinanden, da de er ret forskellige i sig selv.
Gujis land er som himlen for at dyrke kaffe, da landskabet er bjergrigt med rig og frugtbar vulkansk jord, så kaffen kan blomstre. Man kan forvente meget forskellige profilkaffe fra samme region, da Guji-landskabet er mangfoldigt. Dette giver kaffeplanterne rig jord, nok nedbør og nok skygge til at give planterne den perfekte temperatur til at vokse. Nå, det er tilfældet med alle kafferegionerne i Etiopien.
Hvad gør Guji-kaffe så speciel, og hvorfor skulle du være begejstret for at smage dem?
Denne regions kaffe er kendt for deres glatte, blomstrede noter og udsøgte smag og krop. Smagen kan dog i høj grad afhænge af området og kaffebehandlingsmetoden.
Vådvasket procced kaffe har en tendens til at være mere lyst og livligt med mere frugt og lysstyrke end din gennemsnitlige kop. I modsætning hertil er de fleste soltørrede kaffer fra Guji overraskende i smagen, men alligevel delikate og nuancerede med honning og krydret aroma.
Du kan nu prøve både vådvasket og soltørret forarbejdet kaffe fra Guji-regionen og se det selv. Begge vil være tilgængelige som lys, mellem og mørk stegt og kan købes online eller på vores risteri på Valby st.
Har du glemt, hvad forskellen er mellem vådvasket og soltørret, og hvad det gør ved bønnernes smag? Eller er du i tvivl om, hvilken steg du skal vælge? Måske vil du endda prøve en ny bryggemetode til de nye bønner? Tjek vores kaffe- og bryggeguides og blogindlægget om, hvordan man behandler kaffe.
Oktober 17, 2024
Impact Roasters is refining its organic practices by no longer pursuing official organic certification for its Ethiopian coffee. The decision stems from the increasing bureaucracy around certification, which detracted from focusing on sustainability and responsible sourcing. Despite the lack of formal certification, their coffee remains organic in practice, as farmers still use traditional methods without harmful chemicals. Impact Roasters continues to work directly with Ethiopian farmers, ensuring high quality, ethical coffee without compromise.
For flere detaljer, besøg Impact Roasters’ blog.
April 25, 2023
A perfect cup of coffee starts with the right grind size, which influences the extraction rate and flavor profile. Using the wrong grind size can lead to under-extraction, resulting in a weak and sour taste, or over-extraction, causing bitterness. Understanding the relationship between grind size and brewing method is essential. Coarse grinds work best for French press, medium-coarse for pour-over, medium for filter coffee, and fine grinds for espresso. However, adjustments may be needed based on equipment and bean type, particularly when brewing with Ethiopian beans. Experimenting will help you find the ideal balance for a flavorful cup.