Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Den ultimative guide til Kaffa Forest-kaffe

05. marts 2021

The ultimate guide to Kaffa Forest coffee - Impact Roasters

Etiopien er kendt for at være fødestedet for Arabica-kaffe, et helligt land for dets brede mangfoldighed af kaffesmag og oprindelse. Blandt de velkendte Yirgacheffe, Sidamo eller Harar, ligger en velbevogtet hemmelighed for lokale og kendere: Kaffa-kaffe. Beskrevet som en af ​​de fineste kaffer i verden, men alligevel dukker der ikke meget information op efter en hurtig google-søgning. Derfor har vi samlet alt, hvad du behøver at vide om denne unikke oprindelse: Kaffa-kaffe vil ikke længere have nogen hemmeligheder for dig.

Alt der er at vide om Kaffa Forest-kaffe

Kaffa kaffe er opkaldt efter den region, den kommer fra, Kaffa, der ligger i det sydvestlige Etiopien. Det er også fødestedet for Arabica-planten, mor til alle andre Arabica-kaffeplanter. Kaffen, der ikke dyrkes eller vedligeholdes, vokser vildt midt i dybe skove, mellem 1.400 og 2.100 meter over havets overflade. Kaffa er altså en skovkaffe, men kan også findes som en semi-skovkaffe – det vil sige, at folk trimmer træerne og tynder kronetaget i skovenes udkanter for at sætte skub i plantens vækst. En anden specificitet ved Kaffa-kaffe er dens naturlige beskyttelse mod sygdomme, især svampen, der ødelægger kaffeplantager i Latinamerika og andre dele af verden. Årsagen til dette er de brede sorter af kaffeplanter i de etiopiske skove: det anslås, at landet har 99,8% af den genetiske mangfoldighed i Arabica. Vi forklarer senere, hvorfor det er vigtigt.

Skyskovene i Kaffa-regionen, bag denne unikke kaffe

I dag dyrkes kun få kaffer i skovene, endsige vilde. I Etiopien dyrkes kaffe for det meste af småbønder i kaffehaver i baghaven. For at forstå Kaffa-kaffes specificitet er det vigtigt at tage et kig på de skyskove, den vokser i. Kaffeskovene, udover at være hjertet af kaffens fødested, forvaltes under et sæt strenge regler vedrørende høst af bønner, bl.a. af det, der kaldes "den deltagende skovforvaltning (PFM)". Kort sagt giver regeringen lokalsamfund rettigheder til at udnytte skovens ressourcer, såsom krydderier og vild kaffe. Til gengæld skal de forvalte skoven ved at vælge "skovforvaltningsgrupper", der skal overvåge adgangen til skoven og forhindre skovrydning. Bevarelse af de vilde skove er et stort problem. De er essentielle for miljøet: Etiopiske skyskove kan lagre op til 600 000 tons kuldioxid om året og er hjemsted for mange endemiske arter. En del af Kaffa-skoven blev UNESCOs Kaffa-biosfærereservat i 2010. Mere beskyttelse kom til skoven, hvilket skabte zoner med specifikke regler og aktiviteter, der patruljeres af 30 rangers.

Men hvorfor er dette relevant for kaffeindustrien?

Etiopien er et af de få steder på Jorden, hvor Arabica stadig eksisterer i sin vilde form og en bred vifte af genetisk mangfoldighed. Denne genetiske mangfoldighed er afgørende for kaffeindustrien, fordi den kan hjælpe med at bekæmpe sygdomme som svampen, også kendt som "Kafferust", i Latinamerika. Den angriber bladene på kaffeplanter, hvilket får bønnerne til at falde før modenhed og et fald i bønnernes kvalitet. Faktisk er kommercielt dyrkede kaffer sædvanligvis følsomme over for sygdomme, fordi de kommer fra et lille udvalg af kaffeplanter - anslået til 10% af den mangfoldighed, der findes i naturen. Dyrkning af genetisk forskelligartede planter kan hjælpe med at sætte en stopper for sygdomme. De vilde Arabica-planter, der vokser i skovenes sky, kunne således være en del af løsningen på at bevare kaffeindustrien. Desuden har forskning vist, at steder, hvor vild kaffe vokser, vil falde med 65 procent i 2080 i det bedste tilfælde. Den værste forudsiger et fald i bestanden af ​​vilde Arabica-planter fra 40 til 99 procent. Arabica er også meget følsom over for temperaturændringer. Den vokser bedst ved en gennemsnitstemperatur på 18°-22°C. Skove er essentielle, fordi de giver de ideelle betingelser for kaffedyrkning, primært ved at reducere dagtemperaturerne og holde fugtigheden. Men de stigende temperaturer og skiftende vejrmønstre har påvirket kaffedyrkningen og vil blive ved med at gøre det i fremtiden, viser undersøgelse. Bevaring af skoven er ikke kun et miljøspørgsmål: hele kaffeindustriens fremtid er på spil dér. En årsag til skovrydning i Etiopien er fattigdom. For at imødegå dette ledes projekter med fokus på turisme og genplantning af skov af lokale i håb om, at turister, der besøger skyskovene, også vil købe kaffen fra de lokale producenter. Dette kunne være en nøgle til at redde skyskovene og den lokale kaffeindustri.

Kaffefarme for at redde Kaffas skyskove

En anden løsning til at bevare skoven og samtidig udvikle en bæredygtig kaffeindustri er kaffefarme. I Kaffa Biosphere Reserve dyrker landmænd kaffeplanter, der er dyrket uden kemikalier, med miljøvenlige metoder såsom manuel skæring. Dette giver højkvalitets kaffebønner med en enkelt oprindelse, som drager fordel af snavsets egenskaber og skyggen af ​​baldakinerne. Skyggedyrkning er afgørende, da træer er afgørende for skovens biodiversitet, især fugle, som til gengæld hjælper med at holde skadedyr i skak. Disse kaffefarme bidrager også til at udvikle den lokale økonomi. De sigter mod at tiltrække turister og gøre Kaffa til et turistmål. Landmænd, herunder kvinder, kan tjene til livets ophold, mens de støtter bæredygtig praksis i kaffeindustrien. Det er så meget desto mere afgørende, når omkring 15 millioner etiopiere tjener en indkomst fra kaffedyrkning. At støtte disse projekter er en løsning til bevarelse af de etiopiske vilde skove, samt arbejde hen imod en bæredygtig kaffeindustri. Derfor valgte Impact Roasters at købe sine Kaffa Forest kaffebønner fra kvindelige landmænd i regionen: for at bidrage til bæredygtig og miljøvenlig kaffeproduktion og samtidig hjælpe med udviklingen af ​​lokalsamfund. Vores kvindelige landmandsvirksomheder støtter også lokale projekter som anlæg af veje, skole og giver undervisning i ligestilling og højkvalitets kaffeproduktion. Du kan også være med til at støtte disse projekter ved at købe vores Kaffa Forest Coffee hende .

Kaffa-kaffe er ikke kun en af ​​de bedste kaffer i verden, men den kan vise vejen for en mere bæredygtig kaffeindustri. Dens fremtid er dog usikker i lyset af skovrydning og klimaændringer. Projekter som Kaffa kaffefarme er en af ​​løsningerne til at redde Etiopiens vilde skove. Vi kan måske ikke gøre meget bag vores skærme, men at støtte disse projekter ved at købe deres kaffe er et skridt i den rigtige retning.


Også i Indvirkningshistorier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Fortsæt med at læse

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

24. marts 2023

Fortsæt med at læse

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

22. februar 2023

Fortsæt med at læse