December 06, 2020
En af de ting, der gør Etiopien unik blandt andre kaffeproducerende lande, er dets kaffeforbrug. Omkring 50 % af den kaffe, der produceres i Etiopien, forbliver på hjemmemarkedet til forbrug af etiopiere.
Det skyldes blandt andet, at kaffe tager en betydelig del i den etiopiske kultur og er en del af hverdagen. For etiopiere er kaffe mere end bare en drink. Det er et medie til at opbygge relationer mellem familier, venner og lokalsamfund. Kaffe bruges til særlige lejligheder såsom bryllup og fødsel, forskellige festligheder og sammenkomster, for ikke at forglemme den berømte etiopiske kaffeceremoni.
Den etiopiske kaffeceremoni går tilbage til over tusind år. Dengang blev kaffe brugt som et helligt stof til at holde munkene vågne under deres åndelige praksis. Metoden til at udføre ceremonien blev holdt i live indtil i dag og er stadig meget brugt over hele landet.
At blive inviteret til kaffeceremonien anses for at være et udtryk for respekt og venskab, og normalt forventes det ikke, at man takker nej til invitationen.
Selvom alle er velkomne til at deltage i ceremonien, er det kun kvinder, der får æren af at udføre hele ritualet. De kommer normalt til at bære en traditionel hvid kjole med flot farvede vævede kanter. Ceremonien tager op til et par timer og følger et særskilt format.
I mellemtiden tager folk sig tid til at kommunikere med hinanden og have det godt sammen.
Det er mere end at nippe til en god kop kaffe
Processen starter med, at rå bønner ristes på panden over glødende kul i den mørke ristede og males med en støder. Når kaffegrumset er klar, lægges det i en lerkrukke kaldet jebena sammen med vand. Efter at have kogt et stykke tid er kaffen klar til at blive serveret i små kopper kaldet bakke .
For at forbinde alle generationer serverer det yngste barn normalt den første kop til den ældste i rummet.
Der er normalt tre runder til servering af kaffe, hver runde kaffe er mere fortyndet end den foregående. De kaldes afskaffe , tone og baraka , den sidste betyder "at blive velsignet." Runderne menes at symbolisere den åndelige transformation, og man bliver velsignet efter at have drukket den sidste runde.
Etiopisk kaffeceremoni på Impact Roasters
Kom og oplev den ægte etiopiske kaffeceremoni på Impact Roasters. Som etiopiere ville sige, "Buna Tetu", der betyder "drik kaffe", med henvisning til handlingen med socialt samvær og indhentning af en kop kaffe.
Hold øje med begivenhederne på vores Facebook-side og se, hvornår vi er vært for vores næste etiopiske kaffeceremoni. Vi håber du vil nyde den etiopiske måde at drikke kaffe på, som omfatter alle sanser og er en stor del af den etiopiske kultur.
Oktober 17, 2024
Impact Roasters is refining its organic practices by no longer pursuing official organic certification for its Ethiopian coffee. The decision stems from the increasing bureaucracy around certification, which detracted from focusing on sustainability and responsible sourcing. Despite the lack of formal certification, their coffee remains organic in practice, as farmers still use traditional methods without harmful chemicals. Impact Roasters continues to work directly with Ethiopian farmers, ensuring high quality, ethical coffee without compromise.
For flere detaljer, besøg Impact Roasters’ blog.
April 25, 2023
A perfect cup of coffee starts with the right grind size, which influences the extraction rate and flavor profile. Using the wrong grind size can lead to under-extraction, resulting in a weak and sour taste, or over-extraction, causing bitterness. Understanding the relationship between grind size and brewing method is essential. Coarse grinds work best for French press, medium-coarse for pour-over, medium for filter coffee, and fine grinds for espresso. However, adjustments may be needed based on equipment and bean type, particularly when brewing with Ethiopian beans. Experimenting will help you find the ideal balance for a flavorful cup.