Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Kafferegioner i Etiopien

April 06, 2021

Coffee growing in one of coffee regions in Ethiopia

Yirgacheffe, Sidamo, Harrar - det er navne, der helt sikkert ringer en klokke. Du har måske set dem i en artikel om "Verdens bedste specialkaffe" eller set dem på den etiopiske kaffehylde i din yndlingskaffebar.

For at hjælpe dig med din kaffeindkøb har vi udarbejdet en lille guide til Etiopiens vigtigste kafferegioner og deres smagsprofil. Vi tror, ​​at mange af os kan finde det frustrerende at stå foran hundredvis af kaffeposer med umulige navne og ikke forstå, hvorfor de alle har forskellige navne, når de kommer fra det samme land.

Etiopiske regioner og kaffeoprindelse

Først og fremmest, lad os lære de forskellige etiopiske kafferegioner at kende.

Arabica er måske den eneste kaffevariant, der dyrkes i Etiopien, men dens varianter virker næsten uendelige. Således adskiller kaffernes profiler og smag i hver region sig væsentligt. Men fordi der er et stort udvalg af Arabica-varianter, der er ukategoriserede vilde planter kendt som arvestykke, betyder det, at regioner i stedet for sort adskiller kaffe.

Ethiopia Commodity Exchange (ECX), en platform oprettet i 2008 til handel med afgrøder som hvede, haricotbønner og kaffe, introducerede kategoriseringen af ​​kaffeoprindelse efter navnet på deres herkomstregion.

De vigtigste kafferegioner er Lekempt, Jimma, Limu, Sidamo og Yirgacheffe, med de nyligt tilføjede Guji og Harrar. Og hver af disse kafferegioner er en del af en større, administrativ region. Som udgangspunkt overlapper kafferegionerne med landets geografiske administrative opdeling, men svarer ikke nødvendigvis til selve de administrative regioner. (Sidebemærkning: du kan finde disse navne skrevet anderledes på internettet, da stavemåden kan variere, da disse navne er oversat med det latinske alfabet.)

For at sige det enkelt er hver region (administrativ provins) opdelt i zoner. I hver zone er der kaffedyrkningsområder (eller regioner). Disse områder omfatter woredas (eller distrikter) og kebeles (byer eller små landsbyer), hvor vaskestationer og avlere er placeret.


Grundlæggende: region > zone > woreda > kebele. Kaffedyrkningsområder er således opkaldt efter den region, zone eller woreda, de er en del af.

Lad os tage eksemplet med Yirgacheffe kaffedyrkningsområdet. Det er en del af Gedeo Zone i SNNPR-regionen. Det er Yirgacheffe woreda, der giver sit navn til kafferegionen. Nedbrudt giver det: SNNPR (region) > Geodeo (zone) > Yirgacheffe (woreda, som kaffen er opkaldt efter).

Nu hvor vi præciserede klassifikationssystemet for kaffeoprindelse i Etiopien, lad os se nærmere på de vigtigste etiopiske kafferegioner og deres smagsprofiler.

Sidamo

Sidamo, nogle gange skrevet som Sidama, er et stort område, der breder sig fra den sydlige del af Lake Awasa i Rift Valley, syd for landet. Der er et stort udvalg af kopprofiler af Sidamo-kaffe, da regionen omfatter over tyve woredas med deres specifikke mikroklima og højder. Dette betyder også, at der kan være betydelige forskelle i kopkvaliteten.

Den varemærkebeskyttede kafferegion har sammen med Harrar og Yirgacheffe de perfekte betingelser for kaffedyrkning: højder mellem 1.500 og 2.200 meter over havets overflade, optimal temperatur, frugtbar jord, nok nedbør.

Sidamo-kaffe har normalt blomster-, citrus- og krydrede noter og rig, sprød syrlighed. De er ikke desto mindre søde med en blød eftersmag.

yirgacheffe

Som sagt før er Yirgacheffe en woreda fra Geodeo Zone i SNNPR-regionen. Det er en anden varemærkebeskyttet kafferegion og anses for at producere nogle af de bedste kaffer i verden. Landskabet består hovedsageligt af skove med bakker, hvor dets indbyggere dyrker havekaffe, med frugtbar jord og højder fra 2.000 meter over havets overflade og videre.

Ligesom Sidamo-kaffe kan kopprofilerne variere afhængigt af de højder, hvor kaffen blev dyrket. I lavere højder (1.600 til 1.800 meter) er kaffearomaen mere urteagtig, mens den blomsteragtige aroma er mere intens i højere højder (2.000 til 2.400 meter).

De komplekse og intense smage af kaffen, der produceres i denne woreda, er det, der skabte dens legende: blomstertoner, med medium til sprød syrlighed og en god, forlænget eftersmag. Men nogle kaffer udviser også mere nøddeagtige, frugtagtige toner, såvel som mørke chokoladeagtige noter.

Harrar

Harrar (eller Harari) er den sidste varemærkebeskyttede kafferegion i Etiopien og blev betragtet som en af ​​de højeste kvaliteter i det 19. århundrede. Den er stadig kendt for sin højkvalitetskaffe i dag.


Beliggende i den østlige del af landet er de fleste af dens kaffe vilddyrket på små gårde i højder mellem 1.400 og 2.000 meter. Kaffen her er soltørret efter traditionelle metoder, hvilket betyder, at bønnerne tørrer ud i solen.


Harrar-kaffe er kendt for deres frugtagtige, vinagtige smag, lige fra blåbær til banan, jordbær eller endda mynte. Denne frugtige, intense, tykke kaffe bruges ofte i espressoblandinger i stedet for at drikke som en enkelt oprindelse.

Lima

Mindre kendt end sine tre søskende citeret ovenfor, Limu er en region i det sydvestlige Etiopien, hvor fremragende kaffe vokser i højder mellem 1.100 og 1.900 meter. Kaffen er normalt vådvasket, og nogle betragtes som de bedste højlandsdyrkede etiopiske kaffer.

Limu-kaffe er normalt lav i syre, med sød, vinagtig og især krydret smag og en afbalanceret krop. Smagsprofilen af ​​disse kaffer ligner Sidamo-kaffe.

Ghimbi

Denne region i den vestlige del af landet er mindre kendt for sine tungere, længerevarende kropskaffe. Deres smagsprofiler er mere nuancerede og syrlige end Harrar-kaffe. En Ghimbi-dyrket kaffe, vi kan nævne, er Lekempti, en kaffe med lav syre og afbalanceret krop, der ligner Harra lange bærvarianter, men med en unik frugtagtig smag.

Vi håber, at billedet er klarere nu, og at etiopiske kaffer ikke har nogen hemmeligheder for dig – i hvert fald i deres navne.

Hvis læsningen af ​​denne artikel gav dig lyst til at smage nogle af disse kaffer, så sørg for at gå over til vores webshop . Vi garanterer dig, at vores store udvalg af kaffebønner med én oprindelse vil tilfredsstille din kaffetrang og få dig til at bede om mere.Også i Indvirkningshistorier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Fortsæt med at læse

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

24. marts 2023

Fortsæt med at læse

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

22. februar 2023

Fortsæt med at læse