Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Hvad du har brug for at vide om kaffe fra Guji

13. Oktober, 2021

What you need to know about Guji coffee - Impact Roasters

 

I Etiopien finder man de fleste sorter af vild Arabica, hvilket der er en meget enkel grund til: det menes at være fødestedet for al kaffe - hjertet og sjælen i Arabicakaffe. Kaffeplanten har vokset der i hundredvis af år og har ligeledes også været konsumeret af mennesker i mange år.

Dette er vigtigt at huske på, da det betyder, at Etiopien byder på en bred vifte af smagsprofiler for kaffe. Landet har syv vigtige kaffeproducerende regioner, hvorefter kaffe fra områderne er opkaldt efter: Harrar, Sidamo (eller Sidama), Yirgacheffe, Limu, Lekempt, Jimma og Guji. Hver enkelt region har en bestemt kopprofil takket være de forskellige langskaber og miljøer kaffeplanterne vokser i. Vi talte meget om dette, og hvilken indflydelse det har på bønnerne, i denne artikel, der udforsker de etiopiske regioner og kaffens oprindelse. 

Guji regionen i det sydlige Etiopien

Begge vores nye kaffe kommer fra Guji zonen - en del af Oromia regionen - i den sydlige del af Etiopien. Bønnerne dyrkes i et skov/jungle miljø med en højde på 1,500-2,350 meter over havets overflade, hvilket giver bønnerne masser af næring og smag. 

Regionen Guji er opkaldt efter en stamme af Oromo folket, der har boet og vandret i bjergene i tusinder af år. Det ligger ved siden af ​​ to andre kendte kafferegioner: Sidama og Yirgacheeffe. Faktisk er Sidama regionen der hvor Impact Roasters grundlægger Daniel kommer fra, og voksede op. I vores udvalg kan du prøve kaffe fra disse regioner i form af Worke, Saba, Forskel, og Nehi

En interessant fakta er, at Guji faktisk tidligere var en del af Sidama regionen. I 2002 blev de adskildt og Guji zonen blev dannet. Lige siden har Guji været stigende som en af de største kaffeproducerende zoner i verden, som også lever op til det etiopiske kaffe ry. Selvom Guji kaffe geografisk er tæt på Sidama, smager de overhovedet ikke som hinanden. 

Gujis landskab er som himlen til at dyrke kaffe, da det er rigt med bjerge og frugtbar vulkansk jord som kaffen kan blomstre i. Man kan forvente meget forskellige kopprofiler fra Guji regionen, i forhold til andre etiopiske regioner, da landskabet er meget mangfoldigt. Dette giver kaffeplanterne rig jord, nedbør, skygge og sol til at give planterne den perfekte temperatur til at vokse i. Men det er faktisk tilfældet med alle kafferegionerne i Etiopien. 

Hvad gør Guji -kaffe så speciel, og hvorfor skulle du være spændt på at smage dem? 

Regionens kaffe er kendt for deres glatte, blomsteragtige noter, og udsøgte smag og krop. Smagen kan dog væsentligt afhænge af området og kaffeforarbejdningsmetoden. 

Vådtvasket kaffe har en tendens til at være mere lys og livlig med mere frugtige aromaer end din gennemsnitlige kop. I modsætning er de fleste af de tørrede kaffe fra Guji overraskende i smagen, men alligevel delikat og nuanceret med honning og en krydret aroma. 

Du kan nu prøve både vådvasket og soltørret forarbejdet kaffe fra Guji-regionen og se det selv. Begge fås som lys, medium og mørk ristede og kan købes online eller hos vores risteri på Valby st.

Har du glemt, hvad forskellen er mellem vådvasket og soltørret, og hvad det gør ved bønnernes smag? Eller er du ikke helt sikker på, hvilken ristning du skal vælge? Måske vil du endda prøve en ny brygningsmetode til de nye bønner? Tjek vores ristnings og brygnings guider, samt vores blogpost om, hvordan man behandler kaffe.Også i Impact-historier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Læs

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs