Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Tips og tricks til at lave stempelkande kaffe

17. December, 2020

Tips and tricks for brewing French Press - Impact Roasters

2 pers.

40 g. mellemristet, grov malet kaffe

500 g. vand

4 min. bryggetid

Klar til at drikke!

Måske har du en stempelkande hjemme gemt bagerst i køkkenskabet? Mange mennesker ejer en stempelkande derhjemme, men bruger den ikke så ofte. Det er en skam.

Her giver vi dig 3 hurtige tip til at gøre din stempelkande-kaffesmag endnu mere lækker, når du brygger hjemme.

Først skal vi tale om kaffe! Det kan sammenlignes med at lave mad: en god ret afhænger af ingredienser, der smager godt. Det samme gælder for kaffe. Når kaffe ristes, begynder uret at tikke. Over tid mister den ristede kaffe sin smag, og der er kun et bittert stof tilbage. Inden for de første par måneder forsvinder mange af smagene, så vi anbefaler, at du altid bruger friskristet kaffe.

En tommelfingerregel for kaffe er, at jo længere kaffe og vand være i kontakt, jo grovere skal malingen være. For stempelkande kaffe er vand og kaffe i kontakt i cirka 4 minutter. Så derfor skal kaffen være temmelig grov. Hvis kaffen males for fint, ekstraheres vandet for meget fra kaffen, og koppen smager ret bitter (de fleste formalet kaffe typer i supermarkedet er formalet for fint til en stempelkande, så det ville gøre en bitter kop).

Hvis du ikke har en kværn derhjemme, så spørg hvor du køber din kaffe, om de kan male den til dig.

Dernæst er vandets temperatur. Hvis vandet er for varmt rister det kaffen, og smagen bliver ikke så smagfuld som den burde være. Ideelt set skal temperaturen være 95 grader, men hvem har et termometer derhjemme? Den lettere fremgangsmåde er at lade det kogende vand køle af i 1 minut, før det hældes på kaffen.


Nu til at hælde vandet på kaffen! Før du går videre og hælder alt vandet på én gang, skal du først læse vores sidste tip. Vi råder dig til kun at prøve at hælde en fjerdedel af vandet og lade kaffen blomstre i 30-40 sekunder. Når du gør dette, frigiver kaffen gasser i løbet af de første 30-40 sekunder. Når gasserne er væk, bliver det lettere for vandet at ekstrahere kaffens ønskede smag. Man kan sige, at gasserne forhindrer vandet i at trække den smag, vi ønsker fra kaffen. Så lad gasserne gøre deres arbejde, og nyd en god kop kaffe.

For at opsummere: husk grov maling og friskristet kaffe. Lad vandet køle af i ca. et minut, og hæld først en fjerdedel af vandet, inden du fylder hele stempelkanden.Også i Impact-historier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Læs

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs