Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Den ultimative guide til Kaffa skovkaffe

05. Marts, 2021

The ultimate guide to Kaffa Forest coffee - Impact Roasters

Etiopien er kendt for at være fødestedet for Arabica-kaffe; et helligt land for sin brede mangfoldighed af kaffesmag og oprindelse. Blandt de velkendte Yirgacheffe, Sidamo eller Harar, ligger en velbevaret hemmelighed for de lokale og dem der er mere kendt i Etiopien: Kaffa kaffe. Den er beskrevet som en af ​​de fineste kaffe typer i verden, men alligevel vises der ikke meget information efter en hurtig google-søgning. Således har vi samlet alt, hvad du behøver at vide, om denne unikke oprindelse: Kaffa-kaffe er ikke længere nogen hemmeligheder for dig. 

Alt, der er at vide, om Kaffa skovkaffe

Kaffa kaffe er opkaldt efter den region, som den kommer fra, Kaffa, der ligger i det sydvestlige Etiopien. Det er også fødestedet for Arabica-planten, mor til alle andre Arabica-kaffeplanter. Hverken dyrket eller vedligeholdt, vokser kaffen vild midt i de dybe skove mellem 1,400 og 2,100 meter over havets overflade. Kaffa er således en skovkaffe, men kan også findes som en halvskovkaffe - hvilket betyder, at folk trimmer træerne og tynder baldakinen på kanterne for at øge plantens vækst. En anden specificitet ved Kaffa-kaffe er dens naturlige beskyttelse mod sygdomme - især den svamp, der ødelægger kaffeplantager i Latinamerika og andre dele af verden. Årsagen til dette er de brede sorter af kaffeplanter i de etiopiske skove: det anslås, at landet har 99,8% af Arabica's genetiske mangfoldighed. Vi forklarer senere, hvorfor det betyder noget. 

Skoven oppe i skyerne i Kaffa-regionen: bag den unikke kaffe

I dag dyrkes få kaffe i skovene - og endnu færre som vilde planter. I Etiopien dyrkes kaffe for det meste af små landmænd i baghaven. For at forstå Kaffa-kaffens specificitet er det vigtigt at se på de skyskove, den vokser i. Udover at være hjertet af kaffens fødested, styres kaffeskovene af et sæt strenge regler for høst af bønner, som kaldes "den deltagende skovforvaltning (PFM)". Kort sagt giver regeringen lokalsamfundene rettigheder til at udnytte skovens ressourcer, såsom krydderier og vild kaffe. Til gengæld skal de varetage skoven ved at vælge "skovforvaltningsgrupper", der overvåger adgangen til skoven og forhindrer skovrydning. Bevarelse af de vilde skove er et stort problem. De er vigtige for miljøet: Etiopiske skyskove kan opbevare op til 600 tons kuldioxid om året og er hjemsted for mange endemiske arter. En del af Kaffa-skoven blev UNESCOs Kaffa Biosphere Reserve i 000. Mere beskyttelse kom til skoven, hvilket skabte zoner med specifikke regler og aktiviteter, der blev patruljeret af 2010 "jægere".

 

 

 

 

Men hvorfor er dette relevant for kaffebranchen?

Etiopien er et af de få steder på jorden, hvor Arabica stadig eksisterer i sin vilde form, og yderligere med en bred vifte af genetisk mangfoldighed. Denne genetiske mangfoldighed er afgørende for kaffeindustrien, fordi den kan hjælpe med at bekæmpe sygdomme som svampen, også kendt som "Kafferust", i Latinamerika. Det angriber bladene på kaffeplanter, hvilket får bønnerne til at falde inden de bliver modne, hvilket resulterer i et fald i bønnernes kvalitet. Faktisk er kommercielt dyrkede kaffe typer normalt følsomme over for sygdomme, fordi de kommer fra et lille udvalg af kaffeplanter - anslået til 10% af den mangfoldighed, der findes i naturen. Dyrkning af genetisk forskellige planter kan hjælpe med at stoppe sygdomme. De vilde Arabica-planter, der vokser i skovene oppe blandt skyerne, kan således være en del af løsningen for at bevare kaffeindustrien. Desuden har forskning vist, at steder, hvor vild kaffe vokser, vil falde med 65% inden 2080 - i de bedste forudsigelsere. Den værste forudsigelse viser et fald i den vilde Arabica-plantebestand fra 40 til 99%. Arabica er også meget følsom over for temperaturændringer. Den vokser bedst ved en gennemsnitstemperatur på 18°–22° C. Skovene er derfor vigtige, fordi de giver de ideelle betingelser for kaffedyrkning, primært ved at reducere dagtemperaturen og holde fugtigheden. Men de stigende temperaturer og skiftende vejrmønstre har påvirket kaffedyrkning og vil fortsætte med at gøre det i fremtiden, viser undersøgelser. Bevarelse af skoven er ikke kun et miljømæssigt spørgsmål: hele kaffebranchen står på spil. En årsag til skovrydning i Etiopien er fattigdom. For at bekæmpe disse problemer, er der blevet startet projekter der er centreret om turisme og genplantning af skove. Det er i håb om, at turister, der besøger skyskovene, også vil købe kaffe fra de lokale producenter. Dette kan være en nøgle til at redde skyskovene og den lokale kaffebranche.

Kaffegårde til undsætning: red Kaffas skyskove

En anden løsning til at bevare skovene, mens man udvikler en bæredygtig kaffebranche, er kaffegårdene. I Kaffa Biosphere Reserve dyrker landmændene kaffeplanter, der dyrkes kemisk med miljøvenlige fremgangsmåder, som manuel skæring. Dette giver kaffebønner af høj kvalitet, der drager fordel af jordegenskaberne og skyggen af ​​baldakinerne. Dyrkning i skyggerne er afgørende, da træer er vigtige for skovens biodiversitet; det er hjemsted for især fugle, der hjælper med at holde skadedyr i skak. Disse kaffebønder bidrager også til at udvikle den lokale økonomi. De sigter mod at tiltrække turister og gøre Kaffa til et turistmål. Landmænd, herunder kvinder, kan tjene extra, mens de støtter bæredygtig praksis i kaffebranchen. Mere afgørende er det også, når omkring 15 millioner etiopiere tjener deres indkomst fra kaffedyrkning. Støtte til disse projekter er en løsning til bevarelse af de etiopiske vilde skove såvel som at arbejde hen imod en bæredygtig kaffeindustri. Derfor valgte Impact Roasters at købe kaffebønnerne Kaffa Forest fra kvindelige landmænd i regionen - at bidrage til en bæredygtig og miljøvenlig kaffeproduktion og samtidig hjælpe udviklingen af ​​lokalsamfundene. Vores kvindelige landmænds virksomheder understøtter også lokale projekter såsom anlæg af veje, skole og giver træning i ligestilling mellem kønnene og højkvalitets kaffe produktion. Du kan også hjælpe med at støtte disse projekter ved at købe vores Kaffa Forest Coffee her.

Kaffa kaffe er ikke kun en af ​​de bedste kaffe typer i verden, men det kan også føre til en mere bæredygtig kaffebranche. Dens fremtid er imidlertid usikker i lyset af skovrydning og klimaændringer. Projekter som Kaffa kaffebønder er en af ​​løsningerne for at redde Etiopiens vilde skove. Vi kan muligvis ikke gøre meget bag vores skærme, men at støtte disse projekter ved at købe deres kaffe er et skridt i den rigtige retning. 


Også i Impact-historier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Læs

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs