Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Smagsoplevelser og unik mangfoldighed

25. Juni, 2021

Flavors and unique diversity - Impact Roasters

 

Etiopiske kaffe er kendt og værdsat af mange grunde: de har uendelige sorter, komplekse aromaer og sprød syre. De betragtes som en af ​​de bedste typer kaffe i verden.

Det er dog ikke de eneste ting, der gør etiopiske kaffe så unik i vores øjne. Det er historien, den ægte lidenskab, som hele landet dyrker, der adskiller etiopiske kaffe fra andre.

Vi har før nævnt dette i en tidligere artikel, så her er en kort opsummering af storheden ved etiopiske kaffe. 

Etiopiske kaffe er kendt for deres komplekse aromaer med mange frugte og underlagte vinagtige noter. Det mest utrolige er forskellen i smag fra en region til en anden, selv fra en batch bønner til en anden. 

På grund af landets forskellige landskaber udvikler den kaffe, der dyrkes, mange aromaer, som gør hver kop unik. Tilføj derudover produktionsmetoderne - de kommer fra små landmænd, der er i årtier har finpudset deres fremgangsmåde. Det fremhæver yderligere forskellige smagsoplevelser og aromaer af kaffe i blot ét enkelt land.

Dette skyldes også, at Etiopien har fantastiske vækstbetingelser for kaffe. Der er stor højde, hvilket giver kaffebønnerne højere kvaitet. Derudover bringer trope klimaet bønnernes fulde potentiale ud. Etiopiens landskab varierer fra region til region: de forskellig etyper af etiopisk kaffe er opkaldt efter deres oprindelsesregion, som giver hver etiopisk kaffe sin egen unikke profil. For eksempel fra den rige, smagsgulde Yirgacheffe til den mindre sure Harar.  

Tilføj derudover også de forskellige behandlingsmetoder, der bruges af de etiopiske langmand. Det kan virkelig siges, at Etiopien er landet for kaffe; alle kan finde sin favorit blandt de hundreder og hundreder af sorter. Fra deres rige, frugtige men sure smage til de mange forskellige sorter under hver smagsnuance, er Etiopiens kaffekultur en endeløs skat, som enhver kaffeelsker ville dø for at udforske. 

At have god kaffe af høj kvalitet er dog ikke det eneste, der adskiller etiopisk kaffe fra resten. Når alt kommer til alt, er der også mange andre lande i verden der har kaffe sorter med fantastisk smag.

Vi mener at etiopisk kaffe er helt unik baseret på hvor speciel kaffe er for hele landet.

 

MERE END EN VIRKSOMHED: KAFFENS HELT SPECIELLE PLADS I ETIOPIEN

For Etiopien er kaffe ikke bare en forretning. Jo, mange etiopiere lever af det og landet eksporterer meget kaffe, men det er også ren kultur for dem. Kaffens betydning er ikke begrænset kun til det økonomiske område. Man kan finde kaffe i alle aspekter af landet, til det punkt, at man kan sige hele landet ser ud til at være skabt for kaffen.

Lidt kaffehistorie

Kender du til historien om hvordan kaffe blev opdaget? Det var i Etiopien og legenden lyder, at en gedevogter ved navn Kaldi en dag bemærkede hvor meget energi hans geder havde. Han fandt kilden til energien, da han så dyrene spise bær af en bestemt busk. Han prøvede dem derefter selv, hvor han følte en straks energi og besluttede sig for at dele sine opdagelser med munkene i et nærliggende kloster.

Munkene var dog ikke draget til bærene, og nogle troede endda det var djævlens arbejde. De kastede derfor bærene ind i ilden. Det var her, at den himmelske duft af de stegte bær fyldte rummet, og de besluttede at prøve dem. Efter at have fjernet dem fra ilden knuste de bærene og hældte varmt vand over dem.

Og det, er hvordan den første kop kaffe blev lavet i følge den etiopiske legende.

Pointen er dog ikke hvordan kaffen blev opdaget men mere hvornår. Det siges, at Kaldi levede i det 9. århundrede, hvilket vil gøre det til tidsperioden hvor kaffen ville begynde at blive dyrket i Etiopien. Selvom opdagelsen af kaffebrygning måske ikke var så hurtig eller enkel som munkenes metoder menes det, at kaffen blev tygget som energikugler før den blev omdannet til en drik i Etiopien.

Lige siden 16 -tallet spredte kaffe sig rundt i den islamiske verden for snart at overtage hele verden i løbet af de næste par århundreder. Kaffe har været til stede i Etiopien i århundreder og indtaget så længe - det viser, hvordan kaffe har været vigtig for landet så længe.

Vægten af ​​kaffe for Etiopiens økonomi

Kaffe er hjertet i Etiopiens økonomi. Eksporten af Arabica står for ca. 30% af landets indtægter, og industrien stod for at beskæftige næsten 20% af befolkningen i 2018. I 2015 blev 525,000 hektrar kaffe dyrket i Etiopien. I 2017 anslås det, at Etiopien producerede omkring 470 tons grønne kaffebønner. Regeringenss mål er at producere 000 millioner tons inden 1.8.

Landet er også den største kaffeproducent i Afrika og den sjette største producent i verden. Etiopien bidrager med 4,2% af den globale kaffeproduktion. Kun halvdelen af den producerede kaffe eksporteres, hvilket betyder, at den anden halvdel indtages indenlandsk. Dettte giver en ret god idé om, hvor vigtig og elsket kaffe er af etiopiere.

Størstedelen af de etiopiske kaffebønder er selvstændige og små. Det betyder, at de mest dominerende kaffeproduktionssystemer er have-, skov- og halvskovskaffe. Havekaffe er nøjagtigt som navnet siger; kaffe dyrket i folks haver. Skov- og halv skovsplantager betyder, at kaffen dyrkes i skyggen af træer. Store plantager på over 500 hektar er sjældne og bidrager kun til lidt mindre end 5% af den eksporterede produktion.

Dette er bevis for, hvor stor en rolle kaffe spiller for landets landbrug og deres økonomi generelt. Kaffedyrkning giver en indkomst for en femtedel af befolkningen og er så almindelig og udbredt, at det meste sker i små gårde eller i haver.

Kaffe i den etiopiske kultur og samfund

Bortset fra den meget kendte etiopiske kaffeceremoni, som vi skrev en artikel om her, er sprog en anden måde at opleve kaffens rolle i etiopiernes daglige liv.

For eksempel oversættes det almindelige etiopiske ordsprog "Buna dabo naw" til "kaffe er vores brød". Dette viser, at kaffe, ligesom brød, er et almindeligt forbrug i landet. Et andet eksempel er ordsproget "Buna Tetu". Bogstavelgit betyder det "drikke kaffe", men henviser her til den sociale interaktion, der er vævet ind i Etiopien, hvor alle samles og taler om deres liv og forhold.

Kaffe er langt mere end "bare" deres national drink - det bidrager til landets solidaritet, fungerer som et link mellem mennesker og bærer århundreder af traditioner. Det handler ikke om kaffe, men om at byde en gæst velkommen, dele en kultur og tage sig tid til at komme i kontakt med andre.

Det handler om hvordan kaffedyrkning er i folkets hænder, hvordan det betragtes som en ære at arve en kaffeplantage, hvordan deres århundrede lange viden bruges til at producere de bedste kaffebønner af højeste kvalitet, hvordan kaffen, ved at følge gamle traditioner, voksede til en form for kunst, en mestring, der er helt unik for landet.

Det handler om det indviklede og intime forhold, som etiopiere har til kaffe; hvor indgroet det er i deres daglige liv, noget, der ikke findes andre steder. Et helt folks kultur, traditioner og lidenskab hældes i den kaffe, de vokser, så vi kan nyde det.

Alt dette er det, der gør etiopiske kaffetyper unikke. Vi vover ikke at sige, at denne artikel omfatter alt, hvad kaffe repræsenterer for disse mennesker, men forhåbentlig har vi formidlet lidt af vores fælles lidenskab.

 Også i Impact-historier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Læs

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs