Bestil for 250 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Kaffeområder i Etiopien

06. April, 2021

Coffee growing in one of coffee regions in Ethiopia

Yirgacheffe, Sidamo, Harrar - det er navne, der helt sikkert ringer en klokke. Du har måske set dem i en artikel om "Bedste specialkaffe i verden" eller set dem på den etiopiske kaffehylde på din yndlingscafé.  

For at hjælpe dig med dine kaffeindkøb, har vi lavet en lille guide til Etiopiens vigtigste kafferegioner og deres smagsprofil. Vi tror, ​​at mange af os måske finder det frustrerende at stå foran hundreder af kaffeposer med umulige navne og ikke forstå, hvorfor de alle har forskellige navne, når de kommer fra samme land. 

Etiopiske regioner og kaffe oprindelse

Først, lad os lære de forskellige etiopiske kafferegioner at kende.

Arabica er muligvis den eneste sorte kaffe, der dyrkes i Etiopien, men dens sorter virker næsten uendelige. Således adskiller kaffeprofilerne og smagene i hver region sig markant. Fordi der er et stort udvalg af Arabica bønner der ikke er kategoriseret, betyder det, at det er regioner frem for Arabica varianten, der differentierer kaffen.

Ethiopia Commodity Exchange (ECX), en platform oprettet i 2008 til handel med afgrøder som hvede, haricotbønner og kaffe, introducerede kategoriseringen af ​​kaffeoprindelse ved navn på deres herkomstområde.

De vigtigste kafferegioner er Lekempt, Jimma, Limu, Sidamo og Yirgacheffe, med de nyligt tilføjede Guji og Harrar. Hver af disse kafferegioner er en del af en større administrativ region. Dybest set overlapper kafferegionerne landets geografiske administrative opdeling, men svarer ikke nødvendigvis til de administrative regioner selv (sidebemærkning: Du kan finde disse navne skrevet forskelligt på internettet, da stavemåden kan variere, da disse navne oversættes med det latinske alfabet).

For at sige det enkelt, er hver region (administrativ provins) opdelt i zoner. I hver zone er der områder med kaffedyrkning (eller regioner). Disse områder inkluderer woredas (eller distrikter) og kebeles (byer eller små landsbyer) hvor vaskestationer og landmændene er.

 
For at putte det simpelt og visuelt: region -> zone -> woreda -> kebele. Områder, der dyrker kaffe, er således opkaldt efter den region, zone eller woreda, de er en del af.

Lad os tage eksemplet med Yirgacheffe-kaffedyrkningsområdet. Det er en del af Gedeo Zone inden for SNNPR-regionen. Det er Yirgacheffe woreda, der giver sit navn til kaffeområdet. Nedbrudt giver det: SNNPR (region) -> Geodeo (zone) -> Yirgacheffe (woreda, hvorefter kaffen er opkaldt).

Nu hvor vi præciserede klassificeringssystemet for kaffeoprindelse i Etiopien, så lad os se nærmere på de vigtigste etiopiske kafferegioner og deres smagsprofiler.

 

Sidamo 

Sidamo, undertiden skrevet som Sidama, er et stort område, der spredes fra den sydlige del af Awasa-søen i Rift Valley, syd for landet. Der er et stort udvalg af kopprofiler af Sidamo-kaffe, da regionen inkluderer over tyve woredas med deres specifikke mikroklima og højder. Dette betyder også, at der kan være betydelige forskelle i kopkvaliteten.

Det varemærkebeskyttede kaffeområde, sammen med Harrar og Yirgacheffe, har de perfekte betingelser for kaffedyrkning: højder mellem 1.500 og 2.200 meter over havets overflade, optimal temperatur, frugtbar jord og nok nedbør.

Sidamo-kaffe har normalt blomster-, citrus- og krydret noter og rig, sprød syre. De er ikke desto mindre søde med en blød eftersmag.

yirgacheffe

Som tidligere sagt er Yirgacheffe en woreda for Geodeo Zone i SNNPR regionen. Det er endnu en varemærkebeskyttet kafferegion og anses for at producere nogle af de bedste kaffetyper i verden. Landskabet består hovedsageligt af skove med bakker, hvor dets indbyggere dyrker havekaffe med frugtbar jord og højder fra 2.000 meter over havets overflade.

Ligesom kaffe fra Sidamo kan kopprofilerne variere afhængigt af de højder, hvor kaffen blev dyrket. I lavere højde (1.600 til 1.800 meter) er kaffearomaen mere urteagtig, mens i højere højde (2.000 til 2.400 meter) er den blomstrende aroma mere intens.

Den komplekse og intense smag af kaffen, der produceres i denne woreda, er det, der gjorde dens legende: blomstertoner med medium til sprød syre og en god forlænget eftersmag. Men nogle kaffebønner udviser også mere nødde- og frugtagtige toner samt mørke chokoladeagtige toner.

Harrar

Harrar (eller Harari) er den sidste varemærkebeskyttede kafferegion i Etiopien og blev betragtet som en af ​​de højeste kvaliteter i det 19. århundrede. Det er stadig kendt for kaffe af høj kvalitet i dag.


Beliggende i den østlige del af landet dyrkes det meste af kaffen vildt på små gårde i højder mellem 1,400 og 2,000 meter. Kaffen er soltørret efter traditionelle metoder, hvilket betyder, at bønnerne er tørret ud i solen.


Harrar-kaffe er kendt for deres frugtagtige, vinagtig smag, der spænder fra blåbær til banan, jordbær eller endda mynte. Denne frugtagtige, intense og tunge krop bruges oftest i espressoblandinger.

Lima

Mindre kendt end sine tre tidligere nævnte søskende, er Limu en region i det sydvestlige Etiopien, hvor fremragende kaffe vokser i højder mellem 1.100 og 1.900 meter. Kafferen er normalt vådvaskede, og nogle betragtes som de bedste etiopiske kaffe i højlandet.

Limu-kaffe har normalt lavt syreindhold med sød, vinagtig og især krydret smag og en afbalanceret krop. Disse kaffe typers smagsprofil svarer til Sidamo-kaffe.

Ghimbi

Denne region, i den vestlige del af Etiopien, er mindre kendt for sine tungere, længerevarende kropskaffe. Deres smagsprofiler er mere nuancerede og sure end Harrar-kaffe. Vi kan citere, at en Ghimbi-dyrket kaffe, er Lekempti; en kaffe med lav syreindhold, afbalanceret krop svarende til Harra lange bærvarianter, men med en unik frugtagtig smag.

Vi håber, at billedet er klarere nu, og etiopiske kaffe har ingen hemmeligheder for dig - i det mindste ikke i deres navne.

Hvis du læser denne artikel, og får lyst til at smage nogle af disse typer, skal du sørge for at gå over til vores webshop. Vi garanterer dig, at vores dræberudvalg af kaffebønner tilfredsstiller dit kaffebehov og får dig til at bede om mere. Også i Impact-historier

The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method - Impact Roasters
The Ultimate Guide to Coffee Grind Sizes: How to Choose the Right Grind for Your Brewing Method

April 25, 2023

Læs

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer - Impact Roasters
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream? - Impact Roasters
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs