Bestil for 300 kr. og få gratis levering i hele Danmark! Vi sender til hele verden! 📦

Kaffepris og markedsspil

28. September, 2021

Coffee price and the market game - Impact Roasters

Verden oplever i øjeblikket et betydeligt spring i kaffepriserne. Den nylige frost i Brasilien, der øger kaffepriserne verden over, herunder Etiopien, har fået os til at undre os over, hvor godt vi kender til hvordan den globale prisfastsættelse af vores elskede Arabica-kaffe fungerer.

Vi burde nok starte med at undersøge Coffee C Markedet og dets betydning, for at forstå dette markedsspil bedre.

Hvad gør vareudveksling ved vores kaffepris?

Siden kaffe er en vare, ændres priserne hvert minut. Det sker ved ICE rooms - den største vareudveksling med base i New York City. ICE står for Intercontinental Exchange, men i dette tilfælde fokuserer vi udelukkende på Arabica kaffebønner, som bliver købt og solgt hver dag på verdensplan - eller det såkaldte "C Market", hvilket er styret af ICE.  En ting er helt sikkert; det er en kompleks process som er defineret af balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Varebørsen fungerer her som en tredje part til købs- og salgspartierne. For at gøre det simpelt - sælgere sælger kaffe til børsen, og køberne køber kaffen af børsen i stedet for at købe og sælge direkte til og fra hinanden. Der er selvfølgelig mere til det. For at handle Arabica-kaffe på C-markedet skal man opfylde specifikke kriterier. For eksempel, kaffen skal være arabica, ubrændt, produceret i et af tyve forudbestemte lande, udvekslet i et af otte lagre rundt om i verden og handlet i mængder på omkring størrelsen af ​​en forsendelsescontainer.

C-prisen

Mens du handler kaffe, er der et tal kaldet C-prisen, som påvirker prisen på alle Arabica kaffebønner, da al kaffe behandles som ét råmateriale. Det betyder, at i tilfælde af kaffemangel vil C-prisen stige, og hvis der er masser af kaffe, vil C-prisen falde.

Når vi ser tilbage, kan vi finde mange eksempler på, at forskellige vejrforhold eller andre faktorer påvirkede kaffeafgrøder i de store kaffeforsyningslande, hvilket førte til et højdespring af de globale kaffepriser på det globale marked. Men det hører ikke kun til i fortiden; I den aktuelle sag om frost i Brasilien, accelererer kaffe priser på verdensplan. Det er slet ikke underligt, for Brasilien er verdens største Arabica-kaffeproducerende land  som tegner for cirka halvdelen af ​​verdens forsyning. Afgrødetabet i Brasilien betyder lavere udbud, hvilket i de fleste tilfælde betyder højere priser på det globale marked. 

Gennem århundreder er kaffe blevet en global vare af stor betydning og er blevet et af de mest handlede produkter i nogle lande. Mere end XNUMX millioner mennesker verden over er afhængige af kaffeproduktion til deres levebrød, herunder landmænd, samlere, vaskestationer, mæglere, eksportører, importører, ristere, detailhandlere. Det siger sig selv, at et lille prisskift markant påvirker alle i forsyningskæden.

Hvad efterlader det en landmand med?

Kaffehandlen sker gennem futureskontrakter, som, for at sige det enkelt, er en aftale om at købe kaffe på den aftalte dato i god tid til den aftalte pris i dag. Det åbner op for spekulation omkring C-prisen i fremtiden, og det kan føre til, at både priserne stiger eller falder. Desværre har det stor indflydelse på producenterne, fordi C-prisen ikke er forbundet med omkostningerne ved kaffeproduktion. 

Selvom C-markedet blev skabt med gode intentioner om at beskytte aktører i forsyningskæden i den globale handel, ser det ud til, at dets mål ikke lykkes. Som i dag afspejler alle disse spekulationer ikke nødvendigvis de faktiske markedsforhold og kan derfor nogle gange forårsage dårlige prissvingninger. Også i Impact-historier

A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer
A New Twist to Your Coffee: Espresso and Ginger Beer

Marts 24, 2023

Læs

Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?
Why Ethiopian Coffee is a Specialty Coffee Lover's Dream?

Februar 22, 2023

Læs

Three reasons why your office coffee might taste not so good
Three reasons why your office coffee might taste not so good

Oktober 17, 2022

Læs